UTBILDNINGAR FÖR  

BÅT OCH VATTENSKOTER

INOM FRITIDS- OCH YRKESSJÖFART

Med våra utbildningar lär du dig allt du behöver veta för att framföra ett mindre fartyg oavsett om

båten används som fritidsbåt eller går i yrkesmässig trafik. 

Gamla Skepparexamen har numera bytt namn till Fartygsbefäl klass VIII. Vi genomför Fartygsbefäl klass VIII över hela landet både som öppna kurser och som uppdragsutbildningar. Vi har gjort utbildningar från Kalix i norr till Limhamn i söder. Från Strömstad i väster till Visby i öster.

Om du väljer Addwater som leverantör av Fartygsbefäl klass VIII och Handhavande av snabba fartyg så får du lärare som har erfarenheter av att driva rederi med RIB-båtar och av att köra RIB-charter. Våra instruktörer är RIB-förare för chartertrafik, har lång erfarenhet av annan typ av yrkesmässig chartertrafik i skärgårdsmiljö samt inom försvarsmakten och brandförsvaret.

IMG_1228.jpeg

Fartygsbefäl klass VIII är en utbildning för dig som vill köra yrkesmässig trafik med mindre fartyg i skärgården eller kustnära. Fartygsbefäl klass VIII ersätter det som tidigare kallades för Skepparexamen. Utbildningen innehåller obligatoriska praktiska moment och avslutas med en teoretisk examination.

Ribbåt stockholm

En fyra dagar lång utbildning för dig som vill lära dig köra snabba motorbåtar och RIB-båtar. Snabba fartyg kursen ger dig behörighet att vara befälhavare och styrman på fartyg som kan gå 35 knop eller mer i yrkesmässig trafik. Korrekt namn på kursen är Handhavande av snabba fartyg men i dagligt tal kallas den oftast för snabba fartyg eller HSF.

IMG_4308.jpg

BOAT WEEK -

FÖR DIG SOM ÄR 12-14 ÅR

Boat week är en utbildning för dig som är 12-14 år och gillar båtar och båtliv. Vi pluggar Förarintyg och varvar lektionerna med många roliga och nyttiga praktiska övningar. Vi fokuserar praktiken på säkerhet och motorbåtar. Kursen avslutas med ett teoretiskt prov för Förarintyg under sista dagen.

160730_pickla-551.jpg

Maskinbefäl klass VIII är en grundläggande utbildning i hur en modern bensin- och dieselmotor fungerar. Utbildningen omfattar även grundläggande el samt övriga system ombord såsom framdrivning, värme, pumpar, med mera. 

Nästa kurs 29 mars - 1 april 2021

160730_pickla-281.jpg

Just nu pågår en utredning huruvida det ska krävas körkort eller inte för att köra vattenskoter i Sverige från och med 15 juli 2021.

Addwater planerar för en två dagar lång vattenskoterkurs som avslutas med både teoretiskt och praktiskt prov.

För att delta krävs att du fyllt 15 år.

Förarintyg är en grundläggande utbildning och båtpraktik för dig ska framföra en fritidsbåt. Förarintyget kallas ibland också för skärgårdsskepparen. Oavsett vilket namn du vill använda genomförs Förarintyget på två dagar och fokuserar på grunderna inom navigation, sjövägsregler och säkerhet för dig med någon typ av fritidsbåt och/eller vattenskoter.

Egen båtcoach.jpg

När du bokar egen båtcoach med oss på Addwater fokuserar vi på att göra dig till en bättre och tryggare båtförare. Vi bestämmer tid och plats och sen börjar en tre timmar intensiv träning i båtmanövrering.

Kustskepparintyg med Addwater.jpg

Kustskepparintyg är ett krav i Sverige för att framföra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Kursen omfattar navigation, säkerhet och regler och avslutas med en teoretisk examination.