top of page

Hur länge kan man vistas i en Waterball?

Uppdaterat: 2 jan. 2020

Waterball är en aktivitet som lämpar sig för alla typer av fester, event och andra sammankomster till exempel stads- och gatufester. Speciellt populär är aktiviteten Waterball för barn men även vuxna tycker det är roligt och Waterballs bokas inte sällan av möhippor, svensexor och som företagsevent och/eller konferensaktivitet.

Vad är då en Waterball? Jo som du ser på bilden är det en ganska stor boll. Närmare bestämt är det en boll med 2 meter i diameter. Materialet i bollen är TPU vilket är en sorts plast. Materialet är endast 2 mm tjockt vilket gör att det enkelt uppstår små hål vid hantering av bollen på bryggan. Varje boll är utrustad med en dragkedja stor nog att en vuxen person ska kunna ta sig in i bollen. När personen väl är inne i bollen kommer instruktören att stänga dragkedjan till tre fjärdedelar. Därefter fyller vi upp bollen med luft med hjälp av en lövblås.

När bollen är full så stänger instruktören dragkedjan och personen i bollen tar ett kliv ut på vattnet. Som säkerhet så är bollen fäst med ett snöre i bryggan så den inte kan åka iväg.

Vi kan även genomföra aktiviteten Waterballs i en pool. När Waterballs genomförs i en pool bli också säkerheten maximal.
Hur länge kan man då vistats i en Waterball? Normalt är du ganska nöjd och belåten efter 6-8 minuter i bollen. Instruktören drar då in dig till bryggan och öppnar dragkedjan. En waterball har en diameter på 2 meter vilket ger en luftvolym av 4190 liter. Vi fyller aldrig bollen helt eftersom detta gör att dragkedjan utsätts för högre belastningar och kan öppna sig medan en person är i bollen. Så låt oss räkna på att bollen innehåller 4000 liter luft. Luften består lite förenklat av 21% syre och 79 % kväve. Det är syret vi behöver för att överleva. I vila andas en vuxen människa 12-14 gånger per minut och varje andetag utgörs av cirka 500 ml luft. Det ger en luftförbrukning på 6-7 liter luft per minut. Det innebär att 4000 liter luft som ryms i en Waterball skulle räcka till att andas i 571 minuter i vila. Vid fysisk ansträngning när du springer i en Waterball kommer ditt luftbehov att öka dramatiskt.


I varje andetag förbrukas cirka 4% av syret. Eftersom luftmängden i en waterball är instängd och inte kan ersättas med ny luft kommer syret att ta slut i bollen. Det finns cirka 840 liter syre i bollen när aktiviteten börjar. Vi räknar med att du vid aktivitet i bollen förbrukar 20 liter syre per minut så kommer syrehalten i bollen att understiga 17% efter 8 minuter. Denna kraftigt förenklade beräkning gör att du inte bör vistas i bollen mer än 8 minuter åt gången vid ett event med Waterballs.


Om du har feedback på denna artikel eller vill veta mer om aktiviteten Waterballs så ska du kontakta oss via e.mail till info@addwater.se alternativt ringa oss på 08-715 11 75.

345 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page