top of page

Speedcats deltog i Maldivernas första motorbåtstävling!

Uppdaterat: 14 feb. 2021

Addwaters flaggskepp inom aktiviteter är Speedcats. Vi hittade aktiviteten under namnet Thundercat Racing i Kapstaden redan 2005 och 2010 blev vår första riktiga aktivitetssäsong med Speedcats i Sverige. Det vi kallar Speedcats inom företagsevent och som aktivitet för svensexa och möhippa kallas för Thundercat inom internationell båtracing. Vår första nationella tävling körde vi 2012 i samband med att Roslagsloppet firade 50 år.


I augusti 2019 fick vi så en förfrågan om vi ville delta i Maldivernas första motorbåtstävling. Alla som var intresserade att delta fick anmäla sig och sen skulle åtta ekipage från hela världen väljas ut för att genomföra en tävling i månadsskiftet november/december på Maldiverna. Team Speedcats med Kjell Johansson och Filippa Ring blev Sveriges bidrag till tävlingen. Med minimal information om tävlingen satt vi oss på ett flygplan till Maldiverna för att delta i Maldivernas första motorbåtstävling någonsin.


Väl framme på Maldiverna fick vi veta att vår nya båt som skulle komma i en container från Kapstaden hade hamnat i Singapore och skulle inte hinna fram i tid. Tack vare stor hjälp av Rickard Jönsson och David Wankowicz hemma i Sverige kunde vi flyga ner en äldre båt från Jungfrusund på Ekerö. Båten som vi nu skulle använda är byggd för stora vågor och gropig sjö. Förhållandena på Maldiverna var precis det omvända. Det vill säga spegelblankt vatten. Vi har aldrig tävlat på så stilla och platt vatten som på Maldiverna. Inte ens vår bana på Jungfrusund i Mälaren är så spegelblank. Alltså inte helt optimal båt för dessa förhållanden. Vi hade hoppats på en ny och snabbare båt för de förhållanden som vi nu skulle tävla med.
Nåväl! Bara att göra det bästa av situationen. Efter att monterat ihop båt och motor var det dags att testa inställningar och olika propellrar. Vi hade med oss våra egna propellrar och även fått låna två propellrar av Stellan Persson i Östhammar. Testerna gick bra och vi kände att vi var en av de snabbaste ekipagen inför nästa dag då första starten skulle gå.

Vi lottades till startspår nummer fyra i första heatet. Detta heat skulle startas genom beach start vilket innebär att driver och co-driver står bredvid båten vid start. När flaggan faller hoppar båda upp i båten och drar igång motorn. Detta är något vi har gjort många gånger på tävlingar internationellt och vi vann också detta heat. Följande 11 heat skulle startas med Le mans start. Le Mans innebär att föraren springer från stranden till båten. Men denna gång skulle co-driven springa. Det hade vi aldrig prövat tidigare och i de efterföljande heaten blandade vi alla möjliga resultat mest beroende på att vi aldrig fick till något bra start. Just en bra start visade sig avgörande på den lilla M-banan med kortaste startsträcka vi någonsin tävlat med.Hur slutade då tävlingen? Vi hade som sagt inga bra starter och varvade bra och dåliga resultat. Efter tre heat gav dessutom våra förgasare upp så i det fjärde heatet kom vi sist. Vi bytte förgasare och med nya förgasare så gick ändå motorn som den skulle. Team Speedcats med Kjell Johansson och Filippa Ring i båten kom på en tredjeplats i tävlingen när alla heat var körda. Vann gjorde Team Ocean Commotion från Norge och tvåa blev Team Boost Racing från Sydafrika. Detta var en fantastiskt upplevelse och blir vi inbjudna även nästa år så kommer vi med all säkerhet att delta!Att köra Speedcats eller Thundercat som det heter i nationella och internationella tävlingar är galet kul! Har du inte provat så är det dags att boka ett event med Speedcats i Stockholm, Båstad eller Jönköping kommande sommar! Våra event lämpar sig utmärkt som företagsevent som konferensaktvitet eller för svensexa och möhippa. Välkomna!


125 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page