top of page

När behövs skepparexamen?

Uppdaterat: 29 mars 2022

Det är flera saker som behöver redas ut innan vi kan ge dig ett bra svar på denna fråga. Skepparexamen är först och främst en gammal utbildning som det idag inte går att studera till. När någon pratar om skepparexamen nu för tiden menar man förmodligen någon av intygen Förarintyg eller Kustskeppare. Man kan också i termer av skepparexamen mena Fartygsbefäl klass 8 som är den utbildning du behöver för att få köra mindre fartyg i kommersiell trafik. Korrekt är att skriva "klass 8" med romerska siffror alltså Fartygsbefäl klass VIII. I fortsättningen av denna text kommer vi nämna det korta namnet skeppare 8 eller skriva klass 8 med vanliga siffror.


Söker du utbildning för att framföra fritidsbåt eller båt i yrkesmässig trafik?

Om du med skepparexamen syftar på utbildning för att enbart framföra fritidsbåt så ska du leta efter information om Förarintyg och Kustskepparintyg. För att framföra en svensk fritidsbåt behöver du ingen särskild utbildning eller behörighet förrän skrovet på din båt är större än 12 meter långt och 4 meter brett. Ett sådant fartyg kräver att befälhavaren ombord innehar intyget med namnet Kustskepparintyg. Observera att båda måtten måste vara uppfyllda. Alltså båten ska vara minst 12 meter lång och 4 minst meter bred.

För övriga fritidsfartyg har vi i Sverige inget "båtkörkort". För att få framföra vattenskoter i Sverige så måste du dock vara minst 15 år gammal.


Gäller min gamla skepparexamen för att få köra fartyg i kommersiell trafik?

Svaret är ja! Om du innehar ett utbildningsbevis för den gamla skepparexamen så gäller den fortfarande i motsvarande grad som en Fartygsbefäl klass 8 utbildning. Dock kan du inte ta ut en behörighet för att få köra större yrkesfartyg med din gamla skepparexamen vilket är möjligt med den nyare Fartygsbefäl klass VIII utbildningen.


Hur skaffar jag en modern skepparexamen för att få köra yrkesmässig trafik?

Om du är intresserad av att skaffa dig utbildning för att ingå i en besättning eller vara befälhavare på t ex en ribbåt, segelbåt i chartertrafik, fiskeguidning, yrkesfiske eller till exempel taxibåt så behöver du gå en kurs i Fartygsbefäl klass 8. Kursen omfattar cirka en veckas studier och avslutas med teoretisk examination. Med utbildningen Fartygsbefäl klass 8 får du vara befälhavare på lastfartyg och passagerarfartyg med en dräktighet upp till 20 som går i inre fart. Du får även vara befälhavare i närfart på fiskefartyg som är max 12 meter långa. De olika fartområdena inre fart och närfart förklaras mer ingående på Transportstyrelsens hemsida.


Om du vill veta mer om kursen Fartygsbefäl klass 8 eller anmäla dig till en kurs så kan du läsa mer på vår sida under utbildningar eller på vår systersida www.basicsafety.se.

Om du har feedback på ovanstående innehåll eller fler frågor som du inte fick svar på är du välkommen att kontakta oss via formulär på denna sida eller skicka ett e-mail till info@addwater.se


Tack för att du tog dig tid!


22 525 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page