top of page

Vill du jobba som ribbåtsförare i sommar?

Uppdaterat: 2 okt. 2020

Sommaren närmar sig och det är dags att fundera på sommarjobb. Är du intresserad av båtar och skärgård så kanske ribbåtsförare är något som lockar? Att köra ribbåt med betalande passagerare räknas som yrkestrafik och då krävs att du skaffar dig rätt utbildning för att få vara en del av besättningen på en ribbåt.


Ribbåtar för charter med toppfart på närmare 60 knop.


Vilken utbildning behövs för att köra ribbåt?

För att få köra ribbåt med betalande gäster så behöver du utbildning i Fartygsbefäl klass VIII och därefter bygga på med en kurs i Handhavande av snabba fartyg. Om båten har mer än 550 hk (405 kW) så måste även en i besättningen ha utbildningen Maskinbefäl klass VIII.


Om ribbåten kan framföras i farter på 45 knop eller mer krävs det att båten bemannas med två personer som båda har utbildningarna Fartygsbefäl klass VIII samt Handhavande av snabba fartyg. Om båten inte kan gå snabbare än 45 knop kan båten framföras med endast en person i besättning. Den personen måste dock inneha båda tidigare nämnda utbildningarna.


Krävs det några förkunskaper för de utbildningarna jag behöver?

För att få jobba som besättningen på ett fartyg i yrkesmässig trafik så måste du även ha ett giltigt läkarintyg för sjöpersonal. Läkarintyget är också ett inträdeskrav för att få genomföra utbildning i Fartygsbefäl klass 8 och Handhavande av snabba fartyg. Fartygsbefäl klass 8 kräver inga förkunskaper men för att få genomföra kursen Handhavande av snabba fartyg måste du vara klar med din Fartygsbefäl klass 8 utbildning.


Om du väljer att gå Maskinbefäl klass 8 utbildningen så är det inte heller här något krav på förkunskaper men du måste ha ett giltigt läkarintyg för sjöpersonal.


Dubbla motorer kräver oftast att minst en ombord måste ha utbildning Maskinbefäl klass 8.


Hur får man då jobb som ribförare?

Under sommarmånaderna är behovet av ribbåtsförare stort. Kontakta de lokala företagen som erbjuder charter med ribbåtar och berätta att du håller på att utbilda dig för att bli behörig så är chansen stor att du kommer få jobb. Det normala är att du betalar utbildningarna själv. Det är ovanligt att företaget betalar utbildningen så du kan börjar med att anmäla dig till Fartygsbefäl klass 8 utbildning och samtidigt söka jobb som ribbåtsförare.


Vi på Addwater önskar dig varmt lycka till och hoppas att vi ses i skärgården i sommar! Kontakta oss om du behöver hjälp med ovanstående utbildningar. Vi både utbildar ribbåtsförare och har ett eget rederi med ribbåtar. Därmed har vi bra kolla på allt du behöver lära dig inför sommarjobbet.


Har du någon feedback på ovanstående innehåll eller några övriga frågor är du välkommen att kontakta oss på Addwater.


1 838 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page